Orsakar anabola androgena steroider (AAS) ett ”eget” beroende?

I en intressant artikel i Läkartidningen (september, -13) diskuteras huruvida användande av AAS kan leda till beroende. Nedan kommer några poänger i punktform:

– Cirka hälften av alla AAS-användare använder även centralstimulerande droger. Över 80% av alla AAS-användare har använt eller använder cannabis och över 25% har någon gång använt opioder eller opiater.

– Anabola steroider påverkar hjärnans belöningssystem via signalsubstanser som dopamin, GABA och glutamat. Nivån i hur AAS påverkar belöningssystemet står dock inte i paritet med centralstimulerande drogers inverkan. I stället kan det handla om en psykologisk verkan av att ökad muskelmassa medför belöningsskänsla. Tillväxthormons påverkan på nervcellstillväxten skulle också kunna förklara en känsla av välbefinnande.

– AAS verkar känsliggöra hjärnan för andra drogers påverkan, t.ex. opiater, centralstimulerande och alkohol. Det är inte helt klarlagt huruvida AAS kan leda till ett beroende för egen del.

– Omfattningen av olika AAS-preparat samt den utbredda förekomsten av annat drogbruk gör det svårt att dra säkra slutsatser av AAS-användandet. Det är oklart om AAS-användande kan fungera som en ”inkörsport” till andra droger, eller om det omvända gäller.

– Många individer som använder AAS tar centralstimulerande för att orka med tunga träningspass, bensodiazepiner för sömnen och smärtstillande för eventuella skador.

– Enligt amerikanska data har 10% av alla heroinberoende individer påbörjat sitt missbruk via AAS.

– I studier på gnagare har man kunnat relatera AAS-användande till vissa specfika beteenden som ökad aggressivitet och ”dominant” beteende. Dessa djur visar även på minskade reaktioner av rädsla och ångest.

(Källa: http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2013/09/Fortfarande-oklart-om-steroider-framkallar-eget-beroende/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s