ADHD och otrygg anknytning

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) är som nämnts en vanligt förekommande diagnos bland individer med missbruksproblematik. ADHD är en biologiskt ärftlig störning relaterad till avvikelser i gener kopplade till signalsubstansen dopamin.

Psykologisk forskning har kunnat visa att en otrygg anknytning till föräldrar under barndomen kan förstärka ADHD-problematiken. Denna kopplingen fungerar även omvänt – ADHD hos förälder och/eller barn ökar risken för en otrygg anknytning. Här kan detta handla om en bristande koncentrationsförmåga som i sin tur ger svårigheter i att stå ut i negativa känslor. I förlängningen innebär detta bristande ”intoning” mellan förälder och barn. En otrygg anknytning till föräldern innebär bristande tillit samt en oförmåga att få/söka ”skydd” hos föräldern i perioder av oro.

ADHD och en otrygg anknytningsstil tycks alltså kunna förstärka varandra. En risk finns för att bilden av ADHD förenklas och endast kopplas till biologiska faktorer.

En starkt otrygg anknytning kan även relateras till utvecklingen av personighetsstörning. I studier över personlighetsstörning har man funnit att vissa drag redan kan ses vid 9-12 års ålder. Detta innebär att utredningen av barn och ungdomar med ADHD även bör inkludera det psykosociala fungerandet.

(Källa: ADHD och otrygg anknytning förstärker varandra, Sundström & Löf, Psykologtidningen, 2011)

Annonser

One thought on “ADHD och otrygg anknytning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s