Kan antisocial personlighetsstörning behandlas?

Antisocial personlighetsstörning (ASPD) är som tidigare nämnts en vanligt förekommande diagnos bland gruppen narkotikamissbrukande män. För mer om diagnosen, v. g. se äldre blogginlägg under kategorin Personlighetsstörning. Det finns en cirkulerande uppfattning om att störningen inte går att behandla – men vad säger forskningen?

I en metastudie från 2010 sammanfattas elva studier med totalt 471 deltagare med ASPD som alla erhöll någon form av psykologisk behandling. Enligt resultaten finns än så länge inte tillräckligt underlag för att konkludera att psykologisk behandling har, eller inte har, effekt vid antisocial personlighetsstörning. För få studier har så långt genomförts på området. De studier som finns har sällan mätt effekter som aggressionsnivå, återfall i brottslighet, socialt fungerande o.s.v. KBT och så kallad contingency management (behandlingprogram baserat på belöningar) verkar dock ha effekt på missbruksproblematiken hos dessa individer.

Fler studier behövs alltså på området antisoicalt beteende innan man det kan uteslutas att behandling för dessa individer har effekt.

(Källa: Psychological interventions for antisocial personlity disorder, Gibbon et.al., 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s