Missbrukarpersonligheten (VI)

Teorin om missbrukarpersonligheten (alt. beroendepersonlighet) fungerar som en ”ryggrad” inom 12-stegsbehandling (v.g. se tidigare blogginlägg). Missbrukarpersonligheten kan beskrivas som ett slags ”falskt själv” som utvecklas i takt med ett missbruk. Via missbrukarpersonligheten fjärmas individen från sunda relationer till andra, baserade på ”tvåvägskommunikation” – givande och tagande. I förlängningen får individen minskad kontakt med sitt känsloliv, som konsekvens.

I slutstadiet av en missbrukarkarriär börjar behoven för en mer sund kontakt till andra göra sig allt mer gällande. Detta kan innebära en vändpunkt där missbrukarpersonlighetens grepp avtar, givet att individen uppsöker mer mänsklig kontakt. Om individen vidare lyckas kommunicera sina behov på ett ärligt sätt kan tillfrisknandet fortgå. Ärligheten skapar tillit och trygghet och ersätter ”missbrukarrelationer” baserade på kamp, rädsla och tagande. Gemenskapen i självhjälpsgrupperna är betydelsefull i detta läget. I förlängningen kan känslan av gemenskapen utvidgas till att omfatta allt fler.

När individen lyckas skapa mer ärliga, sunda relationer förstärks självaktningen. I detta utvecklas även förmågan att ta ansvar, både för sig själv och andra, d.v.s. visa respekt, kunna ge stöd och visa tolerans.

Dagens samhälle lämpar sig väl som grogrund för en missbrukarpersonlighet. Normer kopplade till höga egenkrav, kontroll, perfektion, ytliga relationer samt fokus på materiell framgång visar på detta. Skam är ofta en av baksidorna för ett sådan självcentrerat fokus. Bakom känslor av skam finns ofta en grundföreställning om att inte duga, att behöva förändra sig själv för att passa in.

(Källa: Tolv steg för emotionell läkning. Från rädsla till kärlek, Johansson, 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s