Drogutlöst psykos eller psykos utlöst av sömnbrist?

Drog- eller alkoholmissbruk under en längre period kan till sist medföra psykos. Inte sällan är också sömnrytmen störd under perioder av missbruk. Även sömnbrist kan medföra psykos – så vad ger egentligen vad?

En längre period utan sömn, t.ex. flera dygn, kan till sist medföra psykos. Detta beror troligen på störningar i sömn-vakenhetscykeln. Dopamin är en signalsubstans som visat sig ha en viktig funktion i att reglera sömn/vakenhet. Man tror också att dopamin är involverat i drömmandets mekanismer. Drömmande kan ses som en slags ”psykos” i sovande tillstånd.

Centralstimulerande droger, och även cannabis och alkohol, har en verkan på dopaminssystemet. Dopaminreceptorer i hjärnan blir ”sensitiserade” på grund av drogen, d.v.s. hjärnan blir mer känslig för drogens stimulerande verkan. Detta kan i sin tur göra hjärnan mer sårbar för psykos, en slags ”överkänslighet” för dopamin.

Vid amfetaminrus avtar eller försvinner ofta behovet för sömn. Den störning som detta får på sömn-vakenhetscykeln i kombination med drogutlösta frisättningen av dopamin ökar tillsammans risken för att drabbas av psykossymptom som paranoia, hallucinationer, vanföreställningar och tankestörningar. Eftersom dopaminsystemet är involverat i båda processer är det svårt att dra en tydlig gräns för vad ”som ger vad”. Detta är också svårt eftersom det finns stora individuella och situationsbetingade skillnader i enskilda fall.

(Källa: Dopaminergic control of sleep-wake states, Dzirasa et.al., 2006; The neurochemistry of waking and sleeping mental activity: the disinhibition-dopamine hypothesis, Gottesmann, 2008; http://www.lakemedelsboken.se/s5_psy_psykoser_2013fm10.html)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s