Amfetamin och psykossjukdom – vilka är riskfaktorerna?

Amfetaminmissbruket har ökat över hela världen under de senaste 10-15 åren. År 2004 var användandet av amfetamin större än det kombinerade bruket av opiater och kokain. Amfetamin är idag den vanligast förekommande drogen efter cannabis.

Vissa amfetaminister får återkommande psykossymptom som följd av missbruket. Detta leder bl.a. till inläggningar inom psykiatrin och social utslagning. För vissa individer kvarstår psykosproblematiken långt efter avslutat missbruk och en psykossjukdom kan då ha utvecklats. Psykoser utlösta av amfetamin eller metamfetamin kan vara en riskfaktor för schizofreni.

I en amerikansk studie från 2008 kartläggs 18 manliga och 21 kvinnliga metamfetaminister för riskfaktorer för psykosproblematik. Som kartläggningsinstrument användes ett skattningsverktyg för hyperaktvitet, impulsivitet och uppmärksamhetssvårigheter i barndomen (WURS) samt en generell psykiatrisk kartläggning (SCID).

I resultaten finner man ett tydligt samband mellan frekvensen i psykotiska episoder och antal symptom på hyperaktivitet/impulsivitet/uppmärksamhetssvårigheter i barndomen. Man finner också ett samband när det gäller familjehistorik av psykiatrisk problematik samt antal psykoser utlöst av metamfetamin. Särskilt sårbara individer kan alltså identifieras långt innan en psykosproblematik eller sjukdom utvecklas som följd av missbruk.

(Källa: Preliminary evidence of behavioral predictors of recurrent drug-induced psychosis in methamphetamine abuse, Salo et.al., 2008)

Annonser

2 thoughts on “Amfetamin och psykossjukdom – vilka är riskfaktorerna?

  1. Dan skriver:

    En sak jag undrat gällande psykotiska symptom vid flera dagars ständigt intag av centralstimulerande droger, som du kanske kan svara på, är hurvida dessa symptom uppstår på grund av själva drogen eller sömnbristen, eller om det kanske uppstår pga kombinationen av dessa faktorer? Jag har läst runt lite på olika forum om personer som vart vakna många dagar i sträck och använt t.ex amfetamin och de beskriver då ofta att de utvecklar psykotiska symptom såsom hallucinationer och paranoda vanföreställningar om att de är t.ex förföljda eller övervakade(har t.ex läst om en snubbe som stod 12h vid sin dörr med en laddad revolver och spanade ut genom kikhålet i sin dörr efter att ha använt amfetamin någon vecka i sträck hehe..). Jag har även läst att man utvecklar psykotiska symptom då man vart vaken länge i sträck när man t.ex prövat att hålla soldater vakna långa perioder inom militären. Uppstår då dessa symptom hos droganvändare för att de vart vakna flera dagar i sträck eller är det en följd av drogens påverkan på hjärnan? Är dessa hallucinationer många droganvändare använder något som visar på att det finns någon slags predisposition för psykossjukdomar eller är det något de flesta snarast skulle uppleva om de vart vakna t.ex en vecka i sträck? Jag vet att själva drogintaget kan orsaka s.k drogutlösta psykoser, men skulle hallucinationer vid intag av cs-droger under flera dagar kunna vara ett tecken på någon underliggande mer kronisk form av psykossjukdom som t.ex schizofreni? Tacksam för svar! grymt bra blogg f.ö =) Mvh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s