”Binge drinking” – fylla som innebär skador, minnesluckor, blackouts o.s.v.

”Binge drinking” (engelskt för ”fylla”) betecknar ett visst sätt att inta alkohol. Här handlar det om ett intag av minst fem alkoholenheter (fyra för kvinnor) under maximalt två timmar vid fler än ett tillfälle under ett halvår. En stor del amerikansk forskning har gjorts på fenomenet. Man har funnit att ”binge drinking”innebär ökad risk för alkoholförgiftning, olyckor/fysisk skada, självmord, högt blodtryck, pancreatit, sexuellt överförbara sjukdomar o.s.v. Andra konsekvenser av utbredd ”binge driking” kan vara rattfylleri, våldsepisoder eller problem på arbetsplatsen.

”Binge drinking” är vanligt förekommande under ungdsomsåren (debuten runt 16,5 år) eller tidiga vuxenlivet. I USA länkas beteendet ofta till perioden på college. Detta sätt att konsumera alkohol är mycket vanligare hos män än hos kvinnor. Män svarar enligt en amerikansk undersökning för 81% av all ”binge drinking”.

Man har sett att ”binge drinking” för med sig konsekvenser som minnesstörningar. En tolkning av detta är att just bakfyllan påverkar minnesfunktionen särskilt. Upprepad stark bakfylla skulle då få påtagliga konsekvenser för t.ex. långstidsminnet. Även ”blackouts” (minneluckor) kan uppstå vid ”binge drinking”. Detta tror man beror på alkoholens neurotoxiska (nervskadande) effekt i hjärnans minnescentra, d.v.s. i hippocampus.

I studier av individer som frekvent ägnar sig åt ”binge drinking” har man funnit en koppling till serotoninsystemet. Collegestudenter med en särskild genvariant som styr återupptagningen av serotonin (den s.k. 5-HTT-genen) var särskilt i riskzonen för att utveckla ”binge drinking”. Detta skulle kunna bero på ett större behov för att dämpa känslor av ångest och nedstämdhet hos just dessa individer.

(Källa: Binge driking in young adults: data, definitions, and determinants, Courtney, Polich, 2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s