Vad är Selincro?

Selincro är ett läkemedel mot alkoholberoende som nyligen släppts av det danska läkemedelsföretaget Lundbeck. Medicinen är tänkt att användas för individer som har alkoholberoende utan starkare abstinenser eller behov för avgiftning. Viktigt att notera är att Selincro skall förskrivas i kombination med regelbundet samtalsstöd eller rådgivning.

Tabletten ska intas i samband med alkoholkonsumtion, och då cirka 1-2 timmar innan man förväntar att inta alkohol. Tanken är att ”suget” att dricka mer alkohol ska dämpas efter hand. Selincro är alltså ingen medicin för individer som har en önskan om total avhållsamhet från alkohol. I det läget kan Antabus vara ett bättre alternativ. Enligt  studier kan medicinen bidra till att alkoholkonsumtionen dämpas med två tredjedelar.

Selincro verkar via hjärnans opioidsystem (på ett ungefär samma sätt som läkemedlet Naltrexon). Detta sker via att alkoholens sederande, euforiska och avslappnande effekt blockeras.

Till biverkningarna hör yrsel, illamående, sömnlöshet och huvudvärk. Dessa är oftast lindriga. Selincro är under s.k. utökad övervakning för ytterligare biverkningar. Medicinen är släppt relativt nyligen och än krävs mer dokumentation för att belägga dess effekt.

UPPDATERING => läs mer här: https://mpsykologi.wordpress.com/2016/11/14/svag-evidens-for-preparatet-selincro-nalmefen/

(Källor:http://www.fass.se/LIF/product?2&userType=2&nplId=20120120000033; http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/nalmefen-minskar-alkoholdrickande-med-tv%C3%A5-tredjedelar-9268)

Annonser

2 reaktioner på ”Vad är Selincro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s