Våga prova psykologisk behandling!

Under de senaste 40 åren har en rad metastudier visat att psykologisk behandling (psykoterapi) har en god, generell effekt. Psykologisk behadling är en kostnadseffektiv behandlingsform, med få biverkningar, som drastiskt kan förbättra livskvaliteten för individen. Forskning visar att, jämfört med psykofarmaka, har psykologisk behandling ett mer genomgripande förändringspotential, d.v.s. en mer långsiktig verkan.

Inom psykologisk behandling uppmärksammar man ofta betydelsen av relationen mellan behandlare och patient. Själva kvaliteten på denna kontakt har visat sig ha stor betydelse för behandlingsutfallet, även när det gäller medicinsk behandling.

Enligt amerikanska studier finns en tendens till att man i allt större grad önskar mediciner istället för samtal, för psykiska problem. Mellan 1998 och 2007 sjönk siffran för antalet individer som önskar samtalsbehandling med 35%. Istället ökade användandet av psykofarmaka (antidepressiva, insomningstabletter, ångestdämpande o.s.v.) med 40%. Behovet för behandling har alltså inte minskat men man har i allt högre grad önskat medicinsk behandling.

Referensen nedan är psykologen och forskaren Scott D Millers blogg. Miller har under lång tid studerat de så kallade generella faktorernas betydelse vid psykologisk behandling. Dessa handlar bland annat om just styrkan eller kvaliteten i relationen mellan behandlare och patient.

(Källa: http://scottdmiller.com/uncategorized/do-you-do-psychotherapy/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s