Alkoholmissbruk – hur skadar det hjärnan?

En längre periods alkoholmissbruk får vissa specifika skadeverkningar på hjärnan. För det första sker en så kallad neurodegeneration, d.v.s. att neuron i hjärnan krymper eller dör ut. Både kvinnor och män med alkoholberoende har en lägre hjärnvolym (storlek) jämfört med nyktra, motsvarande individer. Detta gäller både för den yttre delen av hjärnan (cortex) så väl som de strukturer som finns mer centralt i hjärnan. Den minskade hjärnvolymen slår både mot så kallad grå och vit substans, inte minst i hjärnans frontala delar. De betydelsefulla exekutiva funktionerna (se tidigare blogginlägg) skadas som konsekvens, vilket medför mer av impulsivt, oreflekterat beteende.

Man har också sett att alkoholberoende leder till minskat omfång av de så kallade dendriterna. Dendriter är de delar av en nervcell som transporterar signaler vidare till andra nervceller. Ett neuron kan ha upp till 20 dendriter. Varje dendrit kan i sin tur dela sig vidare. Alkohol har en skadlig påverkan på neuronet i form av minskad storlek och förändring av dess struktur.

Det ska påpekas att under avhållsamhet från alkohol finns ett potential för att återfå de funktioner som skadats under missbruket.

Under ungdomstiden är dock, som nämnts i tidigare inlägg, hjärnan särskilt sårbar. Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän i mitten på 20-åren. Innan dess innebär ungdomstiden ett högre behov för social interaktion eller ”spegling”, mer av impulsivt, risktagande beteende, ”äventyrslystnad” och aktivt/”lekfullt” beteende. Detta är något som inte är unikt för människan, även i andra djurarter utmärker sig perioden mellan barn- och vuxenliv på ett sådant sätt. I och med att hjärnan inte är full utvecklad finns en hög grad av ”plasticitet”, d.v.s. formbarhet, av hjärnan. Detta innebär också att skador, t.ex. i form av alkoholmissbruk, sätter djupare spår, än om det sker senare i livet.

(Källa: Impulsivity, frontal lobes and risk for addiction, Crews & Boettiger, 2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s