Impulsivitet och missbruk i ett neuropsykologiskt perspektiv (II)

Förmågan att bromsa impulser är, som nämnts tidigare, kopplat till exekutiva funktioner lokaliserade i hjärnans främre delar (prefrontala cortex). Varifrån kommer då själva impulsen att agera? Via hjärnavildningstekniker har man lyckats länka detta till en struktur i hjärnan kallad amygdala. Amygdala är en del av det så kallade limbiska systemet, där funktioner som minne och känsloliv utgår ifrån. Denna del av hjärnan beskrivs ofta som ”äldre” och mer ”primitiv” än t.ex. de främre delarna. Amygdala har en funktion i att driva impulsivt och oreflekterat beteende.

Amygdala har också en roll i snabb, reflexmässig inlärning. En sådan inlärning sker t.ex. när ett starkt drogsug dämpas via ytterligare missbruk. I takt med att ett beroende utvecklas försämras förmågan till medvetna, kontrollerade beslut via hjärnans främre delar. Samtidigt får mer impulsstyrt, automatiserat beteende, drivet via amgydala, en större betydelse.

Psykologisk behandling, riktat mot missbruk och beroende, kan ses som ett försök att hantera impulsivitet. Detta kan ske på flera sätt. Inom KBT försöker man t.ex. via beteendeanalys medvetandegöra kring konsekvenser av handlingar på kort- och lång sikt. Ett specifikt grepp kan vara att undersöka just de negativa konsekvenserna, d.v.s. att medvetet rikta uppmärksamheten mot detta. Även att diskutera målsättningar, handlingsstrategier och motivation kan ha en terapeutisk verkan. I dessa lägen stimuleras individens förmåga till att göra medvetna val, en slags ”självkontroll”.

(Källa: Impulsivity, frontal lobes and risk for addiction, Crews & Boettiger, 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s