Missbruk/beroende, exekutiva funktioner och de känsliga ungdomsåren

Som nämnts tidigare är hjärnan ett komplext organ som inte är färdigutvecklat förrän i vuxenlivet. Hjärnan verkar påverkas av droger på ett annat sätt under ungdomsåren, jämfört med i vuxen ålder, och är då känsligare för yttre påverkan. Även trauma under barn- och ungdomsåren, t.ex. i form av omsorgssvikt, har visat sig påverka hjärnans utveckling. Individer som redan från barndomen har upplevt trauma är alltså särskilt i riskzonen för ytterligare skadlig påverkan på grund av missbruk. Just de frontala delarna verkar vara särskilt utsatta, d.v.s. de delar av hjärnan som ansvarar för styrning, planering och anpassning av beteendet (exekutiva funktioner).

Förmågan till exekutiv funktion kan i värsta fall skadas i tre led. Som nämnts är tidigare barndomstrauma och skadligt bruk av droger/alkohol två viktiga faktorer. Detta ökar risken för att individen går vidare i ett beroende. När väl ett beroende uppstått har man sett att de exekutiva funktionerna fungerar som sämst i perioder av abstinens. Abstinensfasen är ofta svår att uthärda och kanske den period där individen har som störst behov av organisering och blockering av impulser.

Psykologisk behandling inom fältet missbruk och beroende kan ses som en ”ställföreträdande” exekutiv funktion. För att detta ska kunna komma till stånd krävs en tillitsfull arbetsallians mellan behandlare och patient som förutsättning.

(Källa: The role of executive control in human drug addiction, Hester, Lubman, Yucel, 2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s