Neuropsykologin bakom missbruk – mer än dopamin och ”belöning”

Signalsubstansen dopamin har som bekant en central roll vid utvecklingen av ett missbruk. Dopaminets ”belönande” verkningar leder till en så kallad positiv förstärkning av beteendet att konsumera en viss drog eller alkohol. Dopaminets roll vid ett utvecklat beroende är ett något mindre utforskat område. I en review-artikel från 2010 sammanfattas en del intressanta fynd. I flera av dessa studier har man använt sig av PET-scans, d.v.s. hjärnavbildningstekniker.

Hos individer med beroendeproblematik verkar den direkt dopaminerga (belönande) effekten av drogen ifråga avta efter hand. Istället blir olika händelser och situationer som påminner om drogen (så kallade ”drug-conditioned cues”) mer belönande i sig själva. Själva triggern till droganvändande blir allt mer stimulerande medan effekten av drogintaget avtar. Den starkt laddade förväntningen om ett drogrus i kombination med den uteblivna effekten kan fungera som en ”fastlåsningsmekanism” (mer om detta i tidigare blogginlägg).

Man har funnit att individer med beroendeproblematik har ett lägre antal dopaminreceptorer i en central del av hjärnan kallad striatum. Detta har i sin tur ett samband med en dämpad funktion i hjärnans frontala delar, d.v.s områden som ”ansvarar” för kontroll över beteende (så kallade ”exekutiva funktioner”). En minskad aktivitet i dessa områden kan innebära ökad impulsivitet och tvångsmässighet.

Sammantaget innebär övergången från ett missbruk till ett beroende en ökad motivation för att inta drogen i fråga, minskat intresse för andra tidigare belönande aktiviteter och en försämrad förmåga att styra sitt beteende, d.v.s en försämrad förmåga att bromsa impulser.

(Källa: Addiction: beyond dopamine reward circuitry, Volkow et.al., 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s