PTSD, påträngande minnen och beroendeproblematik

Det finns en väldokumenterad koppling mellan posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och missbruk/beroendeproblematik. Tidigare trauma kan medföra en ökad risk för att utveckla missbruk. Även livsstilen som alkohol- och/eller drogberoende kan innebära stora risker med traumatiska upplevelser som följd.

PTSD innebär ihållande starka stress- och ångestsymptom som uppkommer som följd av en traumatisk upplevelse. Ett trauma definieras här som en situation som innefattar hot om livet, eller någon form av katastrof. Ångestsymptomen kan handla om sömnstörningar, ständig helspänn, svårigheter att slappna av, undvikandebeteenden, flashbacks (påträngande minnen), mardrömmar o.s.v.

Individer med PTSD-diagnos och parallellt missbruk verkar använda alkohol eller droger efter dess specifika verkan. Alkoholmissbruk verkar vara mer relaterat till symptom på uppvarvning (”arousal”) medan drogmissbruk mer användes vid parallella undvikandebeteenden samt som strategi för att dämpa effekterna av påträngande minnen.

Påträngnande minnen förekommer inte enbart vid PTSD utan är också kännetecknande för depression. Möjligen kan detta vara en länk mellan de båda tillstånden och i båda fall är ”självmedicinering” för dessa inte ovanlig.

(Källa: Intrusive memories of trauma in PTSD and addiction, Reynolds, Nayak, Kouimtsidis, 2012)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s