Cannabis och ångest – hur ser sambanden ut?

Sambandet mellan cannabismissbruk och psykos har sedan länge varit föremål för forskning (mer om detta i tidigare blogginlägg). Eventuella kopplingar mellan cannabis och ångest har inte uppmärksammats på samma sätt. I en sammanfattande artikel från 2009 presenteras forskningsfynd som gjorts så långt. Nedan följer en kort sammanfattning:

– För förstagångsanvändare kan cannabis medföra stark ångest och panikattacker. Oftast sker detta vid överdoseringar. För vissa individer förstärks en redan existerande ångestproblematik. Dessa reaktioner innebär att många individer inte går vidare i ytterligare missbruk.

– För individer som under lång tid använt cannabis ger ruset en direkt ångestdämpande effekt. 21% av alla inidivider som använt cannabis under tio år eller mer besväras emellertid av stark ångest, t.ex. i form av panikattacker eller social fobi. Ungdomar som använder cannabis löper en ökad risk att drabbas av senare ångest eller depression, cirka dubblerad risk jämfört med individer som inte använt cannabis.

– Individer med cannabisberoende löper en dubblerad risk för att drabbas av ångest eller depression, jämfört med individer i övrigt.

– Social ångest är en riskfaktorer för att utveckla cannabisberoende.

– Ångest är det vanligaste abstinenssymptomet vid cannabismissbruk och beroende. Abstinenserna kommer vanligtvis efter två till sex dagar och kan vara i mellan fyra och fjorton dagar. Den psykologiska och ”sociala” abstinensen varar längre. Styrkan i abstinenserna kan jämföras med de som kommer vid nikotinberoende.

– Det verkar som att behandling i form av kombinerad KBT (kognitiv beteendeterapi) och medicinsk behandling inte har någon effekt om det föreligger ett cannabisbruk vid sidan av (gäller även så kallat ”rekreationellt bruk” då och då).

– Mer långvariga forskningsstudier som följer individer över tid behövs för att utröna sambanden mellan ångest och cannabismissbruk.

(Källa: Cannabis and anxiety: a critical review of the evidence, Crippa et. al., 2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s