Att hantera återfall via medveten närvaro (mindfulness)

Mindfulnesstekniker (medveten närvaro) är något som använts och utprövats just för att hantera återfall. Mindfulness inom ramen för KBT har visat sig ha bra effekt i behandlingen av depression, och andra psykiatriska tillstånd. Mindfulness handlar om att inta ett icke-dömande, observerande förhållningssätt till tankar, känsloupplevelser och sinnesintryck. Drog- eller alkoholsuget ser man som en passerande upplevelse som inte nödvändigtvis behöver leda till själva beteendet att ”ta till flaskan” eller drogen.

En metafor som beskriver mindfulness som förhållningssätt är ”sug-surfandet”. Man tänker sig här känslan av sug som en slags våg som går upp och ner, blir starkare och svagare för att till sist plana ut. Det gäller då för individen att ”surfa” på känslan, d.v.s ”stå i” och rida ut känslan utan att agera vidare. På detta vis behöver individen inte överväldigas av suget utan kan se det med en viss distans.

Mindfulnesstekniker har visat sig ha god effekt för drogmissbrukande individer. I en studie fann man att cirka halvparten av deltagare fortsatte med meditativa tekniker som mindfulness fyra månader efter avslutad behandling. Jämfört med en kontrollgrupp innebar detta lägre sug (craving) och ökad acceptans och medvetenhet. Även känslor av nedstämdhet hade minskat efter behandlingen. Det icke-dömande förhållningssättet till negativa känslor ledde till minskat behov för att motverka dessa via alkohol/droger.

(Källa: Relapse prevention for addictive behaviors, Hendershot, Witkiewitz, George, Marlatt, 2011)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s