Missbruk som ett ”övergångsobjekt”

Begreppet ”övergångsobjekt” myntades av barnläkaren och psykoanalytikern Donald Winnicott. Övergångsobjekt är betydelsefulla för barns utveckling och möjliggör för barnet att ”träna” på att skilja mellan verklighet och fantasi. En snuttefilt eller nalle kan exempelvis användas av barnet för att reglera distans och närhet till sin omgivning (samtidigt som ”varats kontinuitet” bibehålls). Barnet använder sig av övergångsobjekt som stöd i mötet med verkligheten, något som kan ge tröst/tillflyktsrum i tider av ökad stress.

Övergångsobjekt fortsätter att existera för oss, även i vuxen ålder. För vissa blir just missbruket sättet att få bättre kontakt med sitt känsloliv, kreativitet och känna trygghet. Missbruket kan på så sätt betraktas som en form av övergångsobjekt, med destruktiva följdverkningar. Individen kan sägas påföra sig själv ett dissociativt (förändrad medvetenhet) tillstånd, något som kanske bryter av mot en vardag som är mer steril, stel och emotionellt torftig. På så sätt inger ruset en kortvarig känsla av inre frihet, något som emellertid kan komma med ett högt pris på sikt.

I terapeutiskt arbete med individer med missbruks- och beroendeproblematik finns inte sällan en känslomässig problematik, t.ex. svårigheter att benämna och därmed komma i kontakt med emotioner. Den terapeutiska utmaningen blir att göra terapirummet till en arena för att fritt utforska känslolivet på ett kreativt vis. På så sätt kan missbruket i bästa fall ersättas med ett gemensamt projekt i att komma i kontakt med känslor på ett mer konstruktivt sätt. Patienten utmanas i att fritt utforska sina tankar och känslor, trots rädslor inför att dessa skulle vara allt för bisarra eller aggressiva. Förhoppningen är att själva terapin ska bli ett övergångsobjekt som internaliseras hos patienten och på sikt ersätta missbruket.

(Källa: Psykodynamisk behandling av ruslidelser, Föyn & Shaygani, 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s