Nätdroger och psykiska verkningar; exemplet Dragonfly

Nätdrogen Dragonfly är ännu en ny ”designerdrog” som fått sitt namn efter dess flugliknande molekylära struktur. Substansen forskades fram utifrån neurokemiska studier på råtthjärnor, i slutet på 90-talet. Substansen är idag narkotikaklassad i Norden, men så sent som 2010 var drogen inte narkotikaklassad i stora delar av EU. Detta beror på att polis, tull och rättsväsende har svårt att hänga med i klassificeringen av nya droger och substanser.

Dragonfly verkar på hjärnans serotoninsystem och kan grovt klassas som en kraftfull variant av LSD (se tidigare blogginlägg). Efter intag kan det gå upp till sex timmar innan ruset inträder. Detta medför en särskild risk för överdosering då ytterligare en dos kan tas på grund av den ”uteblivna” effekten. Till de psykiska verkningarna hör hallucinationer (visuella och auditiva), en känsla av välmående och ro samt höjt stämningsläge. Överdoseringar innebär livsfara och i flera dokumenterade fall i Sverige, Norge och Danmark har man sett hur organ som lever, njurar, lungor och hjärta skadas vid överdosering. Psykiska tecken på överdosering kan vara ångest, psykos, paranoia och förvirring.

Det kan finnas flera anledningar till att nätdroger konsumeras. Dels har det att göra med en rådande ungdomskultur där sociala normer innebär utforskande och experimenterande med droger. Något som kan understödja detta är att flera nätdroger ännu ej hunnit klassificeras och förbjudas. Detta leder till uppfattningen att drogen är ”laglig” och därmed ofarlig. Andra individer intar dragonfly för dess specifikt psykedeliska (sinnesutvidgande) verkningar. Tillgängligheten på nätet är ytterligare en faktor.

Det finns idag mycket liten forskning kring hur de nya nätdrogerna påverkar kropp och psyke. Substanserna arbetas fram i ljusskygga sammanhang där inga krav ställs kring kontroll, rutiner, säkerhet eller korrekta dosangivelser.

(Källa: Designer drugs on the internet: a phenomenon out of control?, Corazza m.fl., 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s