Angående ”designer drugs” – vad är Spice?

Syntetiska cannabinoider – Spice – är en av de senaste ”designer”-drogerna på marknaden.  Preparatet har fått stor spridning via Internet där tillgången är omfattande och priset lågt.

Funktionellt är Spice mycket likt cannabis och delar likheter med dess aktiva ingrediens – THC. Det finns hundratals olika varianter av Spice vilket gör det svårt för polis och rättsväsende, som ligger steget efter, att klassificera och lagstifta mot dess bruk.

Till de psykiska verkningarna hör, precis som hos cannabis, bl.a. milda hallucinationer, höjt stämningsläge och avslappning. Vissa individer har också upplevt kortare eller mer ihållande effekter som paranoia, kramper, huvudvärk, kognitiv störning som inlärning- och minnesproblem, och magproblem.

Det är värt att notera att mycket liten eller ingen forskning finns kring hur de nya drogerna påverkar nervsystemet, varken på kort eller lång sikt. Spice har i vissa beredningar visat sig vara synnerligen potent, 3-28 gånger starkare än THC, vilket visar på vissa risker. Precis som med cannabis finns en risk för att gå från missbruk till beroende efter en tids bruk.

Det är väsentligt att man via forskning undersöker de nya preparaten. En risk finns att ofarliga preparat förbjuds ”av bara farten”, något som på sikt kan föra med sig att farliga substanser nyttjas mer okritiskt.

(Källa: Beyond THC: the new generation of cannabinoid designer drugs, Fattore och Fratta, 2011)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s