Psykologisk behandling vid cannabisberoende (I)

Det har utarbetats riktinjer för psykologisk behandling vid cannabisberoende, mot bakgrund av modern neuropsykologisk forskning. Detta har sammanställts av rådgivningsbyrån i narkotikafrågor i Lund.

De första stegen i behandlingen handlar om att informera om vad cannabis består av. Kort sammanfattat beskrivs hur cannabis består av 420 olika substanser, varav cirka 70 påverkar psyket. Det mest potenta av dessa är THC, d.v.s. den aktiva substansen i cannabis. Cannabis är ett samlingsnamn för marijuana, hasch, hascholja och spice (där halten THC kan variera kraftigt).

I behandlingens andra steg går man igenom vilken påverkan cannabis har. Effekten av cannabis kan delas in i två faser, en akut och en kronisk. Den akuta fasen varar i cirka 15-45 minuter efter rökning och innefattar en kroppsliga symptom (rödögd, torrhet i mun, hjärtklappning o.s.v.) och psykologiska effekter (aktivitet, pratsamhet, associationsrikedom, kreativitet).

Den kroniska fasen inträder efter en längre tids regelbundet användande. Symptom på tillståndet är passivitet, tröghet, slöhet, svårigheter med flexibelt tänkande o.s.v. När personen röker försvinner dessa abstinenser. Således upplevs den akuta fasen som en återgång till ett ”normalläge” där tänkande fungerar bättre och man får lättare att aktivera sig. Ofta är personen själv inte medveten om detta, varför effekten är förrädisk. Efter en längre tids regelbundet användande blir effekten av cannabis i första hand att abstinenser avklingar, ett beroende kan sägas ha uppstått.

(Källa: En guide för dig som vill sluta med hasch, Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor, Lund)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s